reumatism

Reumatismul și tratamentele prin fizioterapie

Reumatismul este o afecțiune foarte des tratată la Clinica de recuperare medicală Alba – Bioterapia.

Tipul de tratament si procedurile sunt stabilite în funcție de diagnostic, de stadiul de evoluție al afecțiunii și de particularitățile pacientului. Medicul nostru vă poate recomanda fizioterapie, kinetoterapie sau masaj terapeutic.

 Ce este reumatismul?

Reumatismul sau bolile reumatice descrie afecțiunile care provoaca durere cronică, adesea durere intermitentă, care afectează articulațiile sau țesuturile conjunctive. Termenul de reumatism acoperă cel putin 200 de boli diferite. Afecteaza tendoanele articulațiilor, ligamentele, oasele și mușchii. Printre afecțiunile reumatice există multe tipuri de artrită (boală care afectează articulațiile).

Reumatismul inflamator este un alt termen generic folosit pentru a “acoperi” zeci de afectiuni. Acestea sunt, de obicei, denumite si boli reumatice (numite mai rar si reumatismale). Ele sunt afectiunile care au legatura cu articulatiile inflamate, cu muschii inflamati si cu tesuturile inflamate care iti conecteaza sau iti sustin organele si alte parti interne ale corpului.

De ce se declanșează reumatimul?

Multe dintre aceste afectiuni reumatice au loc când sistemul tau imunitar nu mai funcționează așa cum ar trebui și atacă propriile țesuturi, în loc să atace microbii, bacteriile și virusurile. Alte boli reumatice sunt cauzate de cristalele solide de acid uric, cum se întampla în cazul gutei.

Alteori, bolile reumatice sunt un rezultat al unui lucru care exista în mediul înconjurător, precum: fumatul, poluarea sau orice alt lucru care provoaca o infecție. Bolile reumatice par să afecteze mai mult femeile, în comparație cu barbații.

Tipuri de reumatism

Reumatismul infecțios

Bolile reumatismale sunt cauzate de prezența unui microb sau microorganism în articulație – de exemplu, artrita tuberculoasă.

Reumatismul inflamator

Acesta este întâlnit, de regulă, în cadrul unor boli sistemice (autoimune), precum poliartrita reumatoidă, guta, vasculita, lupusul, sclerodermia, sindromul Sjogren, etc.

Reumatismul degenerativ

Boala este provocată fie de degenerarea și uzura unei articulații (artroza prezenta la unele membre), fie apare din cauze mecanice, fie dintr-o combinatie ce include acești factori. Un alt exemplu, pe langa artroza, este hemocromatoza.

Reumatism microcristalin

Bolile reumatice sunt cauzate, în acest caz, de prezența cristalelor de acid uric în articulatii sau în tendoane. Un bun exemplu este guta.

Reumatismul parților moi (mușchi, tendoane)

Exista boli reumatice care afectează și parțile moi, anumite organe sau țesuturi din corp. Cele mai bune exemple sunt tendinita, bursita, dar și fibromialgia, polimialgia etc. Bolile musculo-scheletale, potrivit definiției, sunt acele boli care pot să îți afecteze muschii, oasele și articulațiile. (tendinita, o sindromul de tunel carpian, osteoartrita, poliartrita reumatoidă, fracturile osoase.

Cum tratăm reumatismul la Bioterapia?

Medicul reumatolog de la Clinica de recuperare medicală Alba Bioterapia îți va recomanda, în funcție de afecțiunea reumatică de care suferi, cele mai bune terapii alternative, potrivite pentru tine, cum ar fi:

  • Crioterapia (temperature scăzută) – după aplicarea acestei terapii, nivelul durerii se reduce semnificativ. Pacienții cu boli reumatice (fibromialgie, artrita reumatoidă, durere lombară cronică, spondilita anchilozantă, osteoartrita) spun că reducerea durerii dureaza aproximativ 90 de minute.
  • Electroterapie – este folosită ca tratament pentru durere, guta și boli reumatice.
  • Balneoterapia – aplicațiile balneoterapeutice pentru a trata bolile reumatice au o tradiție foarte lungă și sunt bazate pe principii științifice binecunoscute. Tratamentul pentru majoritatea bolilor reumatice include, cel mai adesea, balneoterapia.
  • Fizioterapia – un fizioterapeut specializat în reumatologie este cel care lucrează îndeosebi cu pacienții care suferă de urmatoarele afecțiuni: fibromialgie, lupus, poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artrita psoriazica, artrita idiopatica juvenilă.

Fizioterapeuții de la clinica de recuperare medicală Alba Bioterapia poate reduce impactul acestor boli asupra vieții pacienților.

2 thoughts on “Reumatismul și tratamentele prin fizioterapie”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scroll to Top
Scroll to Top
Vorbiți cu noi
Scrieți-ne aici
Bună ziua. Cu ce vă putem ajuta?